Pricken över i

För några veckor sedan fick jag min första kund via min hemsida! Det var verkligen roligt att veta att sidan syns utåt!

Jag fick ett samtal från Umeå, en kvinna som ville ha ett klätt skärp till den klänning hon precis hade sytt. Tyget skickades ner till mig och jag klädde ett skärp med ett vackert ylletyg som kunden hade köpt i Paris.

Skärpet i sig blev väldigt vackert och när det sedan kom på klänningen blev det verkligen pricken över i !

Här kan ni se resultatet:

image1 (2)      image2 (2)

 

Så välkommen med era beställningar!   /Livtag

Så var den klar…

…Stora Kopparbergsdräkten… den andra hela herrdräkten jag sytt! Den fjärde rocken, den fjärde herrbyxan, den femte västen, den tionde skjortan… jag börjar få lite rutin nu 🙂

En fantastisk resa att få sy till en person, en person som har höga förväntningar och som känner sig glad över att få en dräkt uppsydd till sig själv. Jag lämnar över ett hantverk som kommer att ge mottagaren många år med ett hållbart plagg och som han kan känna sig fin i vid vilket tillfälle som helst!
Att se plaggen växa fram, att se personens förändring i hållning när de stiliga plaggen kommer på, det är så häftigt!
Det är lite komiskt, men när jag lämnar över ett sådant stort arbete kan jag känna en viss separationsångest över att det faktiskt är klart, något man slitit hårt med under en längre tid. Men också en härlig känsla av lättnad! …speciellt om kunden är nöjd…

Fil 2015-12-19 15 45 58

Fil 2015-12-19 15 47 05

Rocken närmar sig

Veckan som gått har mest handlat om att komma igång med rocken till Stora Kopparbergsdräkten. Slutlig toileprovning och sedan tillklippning, markering och start med sömnaden.Då är det först dags att pikera kragslag och underkrage. Ganska tålamodsprövande, de där stygnen syns ju inte sen, men om man gör det jämnt och grundligt så blir det ett bra slutresultat.
Pikeringen är till för att krage och slag ska få stöd och bra form och inte vara för tunt och sladdrigt.
Man syr täta stygn med vaxad lintråd i både foder och yttertyg. Pikeringsstygnen ska bara synas som en liten fördjupning på rätsidan.

Provning av toile
Provning av toile
Tillklippning av foder
Tillklippning av foder
Pikering
Pikering
Färdigt kragslag
Färdigt kragslag

Allt som händer…

Det är så mycket som händer just nu…
Idag var Mari Sjögren, min  bästa mentor, hos mig i ateljén och vi har alltid mycket att avhandla både privat och yrkesmässigt. Idag hade hon med sig tre olika jobb som hon inte hade tid att göra själv, så då får jag ta över dem! Med glädje!

En livkjol som skulle bli större runt midjan (som så många andra). Där får jag öppna upp midjesömmen och dra ut vecken lite runt om.

En fantastisk herrskjorta med underbara broderier på krage och ärmlinningar som också skulle bli större.

Ett livstycke som för ovanlighetens skull skulle tas in och bli mindre, där man också får flytta knapparna för att det ska sitta slätt och fint över bysten.

Jag får återkomma längre fram med bilder på hur jag bär mig åt…

Sy och Plisséverkstad

Under vintern 2015/2016 kommer jag att utöka min verksamhet med plissering, klä knappar och klä skärp i alla tänkbara modeller. Jag har köpt verktyg och lager av Ann-Charlotte Nord som tidigare hade sin verksamhet i Norrköping i Sy och Plisséverkstaden på Skolgatan. Hon har lämnat över sin verksamhet till mig och nu låter jag den leva vidare i Falun!